Kachliarstvo Krby u Bitalovcov

Turbínová 3528/1
priestor PRESPOR
+421 252926049
Bratislava
Veľké Rovné 1019
+421 41 5582242
+421 903 442211


Jaurisova 515/4
Praha 4 – Michle
+421 903 442211

Fűtési rendszerek összehasonlítása – sugárzó – légfűtés – hypokauszt.


Mostanság sok olyan vállalat van, akik kandallókat, kályhákat, kemencéket és tűzhelyeket értékesítenek és építenek. Néhányan azonban csak a saját termékeik előnyeit reklámozzák, csupán azért, mert más típust nem tudnak előállítani. Az értékesítéssel foglalkozók azt mondják, hogy a csempével körülvett kandalló sugárzó hőt fog létrehozni, de ezzel a megrendelőket megtévesztik. A légfűtéses kandallóban, melyet valamivel körülraknak, ott gyors cirkuláció léphet fel és a sugárzó hő nagyon kicsi. Az akkumulációs kályhák építéséhez feltétlenül jól képzett kályhás szakember kell. Az akkumulációs kályhák a legkiválóbbak és a legkényelmesebbek. A Nyugat-Európai országokban ezek a kályhák a legkeresettebbek a kiváló hő és a kis munkaigény miatt. Alaposan, jól meg kell választani a kályhás vállalatot. Elkerülhetik ezáltal a fölösleges problémákat. Ma már életbe lépett az, hogy a ház használatba vételéhez szükséges a kályhás szakember aláírása a kémények megfelelő állapotáról. A minőségi munka biztosítása tagságot jelent valamely Szlovák kályhás cégnél.

Ahhoz, hogy helyesen tudják Önök kiválasztani az igényeknek megfelelő fűtőtesteket, megmutatjuk a paramétereket, amelyek segítenek Maguknak a pozitívumokat, negatívumokat az egyes típusoknál a különböző európai országokban:


(A)Kandallók

1) Klasszikus kandalló vagy kandalló nyitott tűztérrel.

Ezt a kandallót betét nélkül, nyitott, falazott tűztérrel készítik. Hasonlókat leginkább a múltban készítettek. Váruraknál volt ilyen, de kastélyokban, várakban és házaknál is találunk ilyet. A béléstest nélküli kandallónak bár hosszú idejű tradíciója van, mi az esztétikai volta miatt forgalmazzuk. Nem ad sok meleget, csak a relatíve közelben ülőket melegíti fel, és csak addig, amíg raknak rá. Előnytelensége még az is, hogy az összes említett fűtőtestek közül a legnagyobb a fűtőanyag igénye. Annak ellenére, hogy a klasszikus kandallók egyszerűnek tűnnek ugyanúgy építik, mint a betétes kandallókat és sok vállalat helytelenül. Ezek a kandalla ók általában nagyobb kémény átmérőt követelnek, attól függően, hogy milyen a tűztér és a helység. A mi vállalkozásunk ilyen klasszikus kandallóból 2-5 darabot készít évente.

Hogy van ez külföldön?

Hasonló a helyzet Lengyelországban, akár szlovák, akár lengyel dönt úgy, hogy megépíti, általában hőlégfűtéses betéttel kéri. Ausztriában épp ellenkezőleg, klasszikus kandallót betét nélkül fog választani. Az osztrákok egyedit akarnak, nem érdekli őket az, hogy a klasszikus kandalló nem ad nagy meleget, inkább a romantikát keresik. A modern hőlégfűtéses kandalló ezt sajnos sohasem tudja nyújtani.

2) Hőlégfűtéses kandalló

A ’90-es évektől nálunk ez a divat Szlovákiában. Nemcsak a fűtés minősége miatt sztárolják, de az alacsony ár és a reklám miatt is. Ha összehasonlítjuk a klasszikus és hypokaustumos fűtéssel, akkor az olcsóbb fűtési rendszerek közé tartozik. Milyen elven működik?

A hőlégfűtéses kandalló öntvény vagy acélkandalló betétből áll, amit körülraknak téglával, samottal vagy kerámiával – „csempével”. Használnak más anyagokat is, mint a márvány, gránit, kő, faburkolat, homokkő és sok egyebet. Fűtési teljesítménye már több mint az előzőé, olcsóbb is, és könnyebben beépíthető.

A legkönnyebben beépíthető rendszer, azaz a gyakorlott munkás bebizonyítja, hogy a hőlégfűtéses kandalló építését a leggyorsabban elsajátíthatja. Természetesen mindig be kell tartani a tűzvédelmi előírásokat. A hőlégfűtéses kandallóknál és kemencéknél különösen! A hőlégfűtésnél lényeges a kandallóbetét, ettől függ az, hogy mennyi meleget biztosít a kandalló. Ha körberakják csempével vagy kővel a teljesítménye már ettől lényegesen nem függ, hogy mennyi ideig tartja a meleget a kandalló vagy a helyiség. A fűtőanya g elégetésével létrejön a cirkuláció, gyorsan cserélődik a levegő. A kandalló a levegőt a felmelegített fémbetét segítségével melegíti fel. Ezután az felfelé száll, a helyiség mennyezetéig, azután ha lehül a padlóhoz kerül. Így áramlik a levegő – innen ered az elnevezés is. Ezek a hőlégfűtéses tűzhelyek gyorsan felmelegítik a környezetüket, de a hőmérséklet különbség a mennyezet és a padló között nagy. A felhasználók sokszor panaszkodnak a száraz levegőre fejmagasságban és a hideg lábakra. Nem elhanyagolandó a magas fűtőanyagigény és a gyakori tűzrerakás ha összehasonlítjuk a csempekályhákkal. A hőlégfűtéses kandallókhoz csatlakozásokat biztosítunk a radiátorhoz, boylerhez és a padlófűtéshez.

Előnyei:

Hátrányok:

Hogy is van ez külföldön?

Legtöbb kandallót nálunk és Lengyelországban építenek, de kedvelik Ukrajnában és a Kelet-európai országokban is. Csehországban kevesebbet és Ausztriában, Németországban, a Nyugat-európai országokban pedig csak minimálisan. A mi információnk szerint csak minden 20. megrendelő kéri (legtöbben Szlovákiából és a volt Jugoszlávia területéről) és körülbelül 95 %-ban csempés kemencét kérnek.

porovnanie-kurenia 1

porovnanie-kurenia 2

(B) Kemencék

1) Csempés kemence – sugárzó, rostély nélküli

Az említett berendezések a mi cégünk szerint a leghatékonyabb és a legegészségesebb fűtési rendszerek. A sugárzó kemencében samottégla vagy tégla található, mely a hőt szétsugározza. A sugárzó hő környezetének relatíve alacsony hőmérsékletet biztosít, nem keletkezik azonban olyan légmozgás, alacsony a hőingadozás. Így nyújt kellemes és egészséges melegérzetet. A sugárzó kemencék kifűtik a helyiséget amelyben állnak, a hozzácsatolt „huzattal” más helyiségbe is elvezethető. Így egy kemencével kifűthetünk egy teljes lakást. A nyílások szabályozhatóságának köszönhetően a fűtőanyagigény minimális és a tűzre naponta csak kétszer kell rakni. Főleg a rostély nélküli kemencékre vonatkozik, amikor becsukjuk az ajtót nincs levegő utánpótlás és a fa elégetésével az alsó samottégla is megmelegszik, amely a rostély helyett van. Amikor másnap betesszük a gyújtóst a tűztérbe, probléma nélkül meggyullad, nem kell a kemencét felfűteni. A kemencék fűtését persze meg is kell tanulni, ennek módszere van. A rostélyos és rostély nélküli sugárzó kemencék felülete csempés, vagy vakolt csempés. Külsőleg megkülönböztetünk csempés, fehér vagy vakolt és csempés kombinációt. Ezt a fűtési rendszert csak kályhás szakember tudja elkészíteni.. The surface of radiating, as well as grateless stoves, is finished by tiles or plastering tiles. From the point of view appearance we distinguish among whole-tile stoves, white or combined with tiles and plaster. Such equipment can be built only by the professional tile stove mason.

porovnanie-kurenia 3

2) Csempés kemence – sugárzó, rostéllyal

A rostélyos kemencében ugyanúgy jön létre a meleg, a tűztérben található a rostély, a hamut a hamutartóból kell eltávolítani. Alig valamivel kell többet rakni, mint a rostély nélkülibe, mi a leghatékonyabb és a legjobb berendezések közé soroljuk. Az említett kemence annak a helyiségnek a fűtésére alkalmas, ahol felépítették. Csak a kályhás szakember képes felépíteni. Az építő köteles a tűzvédelmi szabályokat betartani.
Csempés kemence – sugárzó, rostéllyal
A rostélyos kemencében ugyanúgy jön létre a meleg, a tűztérben található a rostély, a hamut a hamutartóból kell eltávolítani. Alig valamivel kell többet rakni, mint a rostély nélkülibe, mi a leghatékonyabb és a legjobb berendezések közé soroljuk. Az említett kemence annak a helyiségnek a fűtésére alkalmas, ahol felépítették. Csak a kályhás szakember képes felépíteni. Az építő köteles a tűzvédelmi szabályokat betartani.

porovnanie-kurenia 4

A rostélyos és a rostély nélküli sugárzó kemencék előnyei:

Hátrányok:

Hogy van ez külföldön?

Ezeket a kemencéket legtöbben Ausztriában, Németországban és a Nyugat-európai országokban építik. Ott nagyon kedveltek a jó minőségű meleg miatt. Nálunk régebben szintén hasonló magas szobai kemencéket építettek, de később gyakran le is bontották. Ugyanígy Csehországban, Magyarországon és Ukrajnában is építették, vagyis ez a leginkább bevált kemencetípus. Ma is hasonló rendszerű kemencéket építenek Nyugat-Európában, melyek formatervezettek. A magas álló kemencéken kívül tagoltakat és alacsonyabbakat is készítenek. Mi 2-3 féle formatervezett stílust képviselünk.

3) Csempés sugárzó kemence hőlégfűtéssel kombinálva

A kombinált fűtési rendszerek több fűtési típust jelenthetnek, de azok csupán sugárzóak és hőlégfűtésesek. Egyszerűen azt mondhatjuk, hogy ez a kemence két részre van osztva. Az első részben kandalló tűztér hőlégfűtéssel, a füst nem megy rögtön a kéménybe, de továbbhalad a huzat, a szívóhatás által a kemence másik részébe. A kombinált fűtőtestekben a fűtőanyagigény magasabb, mint a sugárzó samotos kemencében, de alacsonyabb mint a hőlégfűtésnél illetve a nyitott kandallónál. De előnye még az, hogy a hőléfűtéses részből lehetőség van elágazásokat létrehozni a távolabbi helyiségekbe. A kemence a fűtés után nem tartja olyan jól a meleget, mint az egyedi sugárzó, a teljesítménye függ a konstrukciótól, a kandalló betéttől és a kályhás munkájától. A praktikus döntés értelmében a minőségi meleget ott hagyjuk abban a helyiségben, ahol a kemence áll és a légfűtéses elágazásokat a többi helyiségbe irányítjuk, ahol a rosszabb minőségű meleg is megfelelő, például a padlástérbe, folyosóra és a fürdőszobába. Ezt a fűtési rendszert csak a kályhás szakember építi fel, betartva a tűzvédelmi előírásokat.

A kombinált fűtési rendszereket a múltban nagyon keveset építették és mások is voltak azok, mivel akkor még a kandallóbetétek nem léteztek. A kályhás akkor megcsinálta a tűzteret és mögé helyezte el a légrést. Ebben áramlott a meleg levegő a folyosón vagy a felső helyiségekben. Ez a levegő nem nagy teljesítményű, de annál kellemesebb, nem úgy mint az „erős” meleg levegő a kandallóbetétből. Ilyen rendszert nemcsak nálunk alkalmaztak, de Ausztriában is, ahol nemrég rekonstruáltunk néhányat.

porovnanie-kurenia 5

A kombinált kemencék előnyei:

A kombinált kemencék hátrányai:

4) Hőlégfűtéses csempés kemence

A hőlégfűtéses kemence azonos elven működik, mint a hőlégfűtéses kandalló, azzal a különbséggel, hogy az a sugárzó csempés kemencére emlékeztet. A kemence belseje üreges, mint a hőlégfűtéses kandallóban, s a betét alacsonyabb vagy magasabb. Kevesebb minőségi levegőt állít elő vagy ugyanannyit és hasonló elvű, mint a hőlégfűtéses kandalló. Ezt a fűtési rendszert elkészíti az ügyes kandallókészítő is, betartva a tűzvédelmi előírásokat.

Ezzel a típussal főképp azok a vállalatok dicsekednek, akik nem tudják elkészíteni a sugárzó elven működő kemencét. Azt hangoztatják, hogy csempés kemencét készítenek, de ezek nem egyedi sugárzó csempés kemencék, hanem hőlégfűtéses csempével körülrakott kemencék.

porovnanie-kurenia 6

Előnyök:

Hátrányok:

5) Kemence hypokausztummal

Ez a berendezés a zárt meleg levegő elvét használja fel. A hőlégfűtéstől eltérően, ahol a meleg levegő állandóan cirkulál a helyiségben, a hypokausztumnál nincsenek kijáratok a meleg levegő számára. Így a meleg levegő, amely az acél és az öntvény betétben jön létre, vagy más tűztérből a hypokausztumos kemencébe, érinti és körbejárja a csempe falának belső oldalát vagy más alkalmazott anyagot, amelyet felmelegít. Előnye ennek a kemencének a különleges forma és a tagolt különleges külső. Ha több helyiséggel is összeköttetésben van és a kemencebetét felfűti a kemence minden részét akkor távolabbi helyiségek is felfűthetők. A cégek melyek ilyen típussal foglalkoznak azt mondják, hogy a keletkezett hő minőségi, mint a sugárzó kemencéknél, de közöttük lényeges különbség van. A sugárzó kemence az áramló füsttel melegít, mely a járatokban kering, melegítve a csempéket és a fűtőanyagigénye minimális. A hypokausztumos kemence az áramló meleg levegővel fűt, vagyis a tűztér a csempétől légréssel el van választva. Fűtőanyagigénye függ a kemencebetéttől és a huzatrendszertől. Ha a hypokausztumos és a sugárzó kemencét hasonlítom össze, akkor a sugárzó a legjobb minőségű az egészséges és takarékos fűtés oldaláról. Ezt a fűtési rendszert elkészíti az ügyes kandallókészítő is, természetesen ismernie kell a csempék rakását. Ügyelni kell a tűzvédelmi előírásokra az építés során.

porovnanie-kurenia 7

Előnyök::

Hátrányok:

A tűzhely leginkább főzésre és sütésre szolgál, de jó segítség lehet a fűtésnél is. Ha a tűzhelynek 2 tűztere van, rá lehet kötni a „patkót”, mellyel a radiátorokhoz csatlakozhatunk. Abban az esetben, ha az alsó tűzteret fűtjük, akkor a tűzhelyet és a radiátorokat üzemeltetjük, ha a felsőt, akkor csak a tűzhelyet használjuk. A „patkót” betehetjük a hordozható tűzhelyekbe is, amely olcsóbb. Az épített tűzhelyek teljesítménye 10 kW-tól 13 kW-ig terjed. A tűzhely főképpen a konyhába kerül, de használatos a többhelyiséges hegyi házakban, üdülőkben. A tűzhelyet többé-kevésbé sugárzóként tartják nyilván, de többet kell tenni bele. Gyorsan felmelegíti a helyiséget a forró platnitól és a jól felépített tűzhely a meleget is jól tartja estétől reggelig, ha tettünk rá. De nem tartja olyan sokáig a meleget, mint a sugárzó kemence. Itt az egyes fűtési módok fűtőanyag igényét összehasonlítva mutatjuk be:

porovnanie-kurenia 8

porovnanie-kurenia 9

porovnanie-kurenia 10

porovnanie-kurenia 11

porovnanie-kurenia 12

Utóirat:

Gyakran írjuk itt, hogy az említett berendezést az ügyes szakember építi meg, legyen az kandallókészítő vagy akár kályhás. Szlovákiának van jóváhagyott mestertevékenysége, a kályhásság vagy kályhás tevékenység, így a mesterség megszerzése után bárki el kell, hogy készítse az összes berendezést. De tudjuk azt is, hogy a valóságban ez nem így van. Sok olyan cég van, akik csak kandallót építenek és nem akarják megépíteni a hagyományos fűtőtesteket, ez azért van, mert az igényes munka. Azért is beszélünk erről, mert tudjuk, hogy hol lehet keresni jó szakembert ezekhez a berendezésekhez.